Ubuntu studio

sequencers2
(de la web de Ubuntu Studio)

M’acabo d’instal-lar Ubuntu Studio en una partició del disc dur. És molt fàcil seguint les instruccions i ho he pogut fer des d’un pendrive.

Ubuntu Studio ve amb una sèrie de programes ja instal-lats que ja li agradaria a windows tenir. Parlem de que són gratuïts. Programes de audio, video, imatge i disseny, cal destacar Ardour (alternativa a Logic, Cubase, Protools), Inkscape (alternativa al Corel Draw o Freehand) i Gimpshop (que és alternativa al Photoshop, no amb tantes funcions però en canvi amb molts més filtres i material gratuït).

Encara que trobo que hi ha alguna mancança com per exemple, el fabricant del plotter no té driver per linux, o que trovo a faltar un seqüenciador tipus Reaktor, o Fruity Loops. El que si sembla ser és que es poden instal-lar plugins VST a través de Wine, però no ho he provat ja que em sembla una mica complex, i tampoc he provat si el driver del plotter per windows es pot instal-lar a través de wine  (qualsevol ajuda benvinguda).

La ventatja és que és gratuït i “ready to go”,  ideal per centres educatius,  administracions, usuari mig d’internet  etc.. (no entenc com els governs es gasten tants diners en programes de pagament).

La desventatja és que és complex inclús per a un usuari prou avançat alguns dels seus aspectes, però en general (internet, correu, edició de fotos etc) no has de “remenar” gaire en consola ni codi.

Un tema que tampoc és molt conegut és que amb qualsevol PC o Laptop, instal-lat un linux adequat al rendiment (per exemple, Lubuntu per més antics i menys potents, o Ubuntu per PCs actuals) i una impresora de tickets podem tenir un TPV per botigues, restaurants etc.. amb el programa Openbravo POS, amb un pressupost de 100 euros podem montar la caixa registradora, enlloc dels 800, 1000 i fins hi tot 2500 euros que m’han dit de vegades companys que han pagat, això si, per equips nous i pot ser més complerts, amb pantalla tàctil, caixò, lector de codi de barres, en tot cas si volem tot això podem per almenys 400/500 euros si trovem bon material de segona mà.

En els temps que corren és d’agraïr poder estalviar en coses que funcionen igualment.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s